Tavuk ciğerinin faydaları nelerdir? Tavuk ciğeri yemek neye iyi gelir?

İnsan vücudunun gereksinim duyduğu birçok mineral ve vitamine sahip olan tavuk, yüksek besin değeri ve uzun süre tok tutması gibi özelikleri ile hem haşlanmış hem kızarmış olarak lezzeti ile olduğu kadar faydaları ile de bilinir. Birçok sofranın yıldızı olan tavuk çorbalardan yemeklere salatalardan tatlılara kadar birçok farklı tarifte de yer alabilmektedir. Yağ oranının düşük olması, kilo yönetimi ve bağışıklık sistemi için de son derece faydalı bir yiyecektir.

Tavuk en çok protein açısından zengin bir besin kaynağı olması ile bilinir. Tavuk eti kas gelişiminden kilo vermeye kadar birçok farklı açıdan genel sağlığı da destekleyicidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren tavuğun ciğeri de eşsiz bir besin kaynağı olarak ifade edilir. Düzenli olarak tavuk ciğeri tüketilmesi vücudun genel sağlığına olumlu etkiler sağlar. Doktor kontrolünde ve doktor yönlendirmesi ile tüketilmesi gereken tavuk ciğeri beli aralıklarla yenildiğinde birçok rahatsızlığın da önüne geçerek vücuda direnç kazandırır.

Tavuk ciğeri çeşitli mineraller ve vitaminler açısından son derece zengindir. Kırmızı ete göre daha ekonomik olabildiği için daha çok tavuk tüketilir. Yumurtasından ciğerine yenebildiği ve farklı şekillerde pişirilerek tüketilebildiği için sofralarda çok sık görülen bir et olan tavuk besleyici olduğu kadar da lezzetlidir.

Besleyici özelliği ile tavuk ciğeri son derece önemli bir şifa kaynağı olarak da kabul edilir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu birçok bileşeni içeriğinde barındıran tavuk ciğerinin en bilinen faydaları şunlardır:

  • Bolca A vitamini içerir.
  • Göz sağlığını koruma konusunda etkilidir.
  • B12 vitamini barındırır.
  • Sinir sistemini güçlendirir.
  • Fosfor, selenyum, çinko ve demir gibi önemli mineraller içerir.
  • Hücreleri yeniler.
  • Kansızlığı önler.
  • Kas kütlesini koruyucudur.
  • Kasları güçlendirir.
  • B2 vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır.
  • Enerji verir.
  • Uzun süre tokluk hissi sağlar.
  • Kan yapar.
  • Anemik tepkimelere karşı koruyucudur.
  • Nefes darlığını engeller.
  • Baş dönmesi gibi sorunların önüne geçer.
  • Vücutta meydana gelen iltihaplanmaları azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
  • Vücut hücrelerini serbest radikallerin olumsuz etkilerinden koruyucu etkiye sahiptir.
  • Kilo kontrolü konusunda etkilidir.
  • Güçlü bir protein kaynağıdır.

Tavuk ciğeri yemek neye iyi gelir?

Özellikle spor yapanların ve sağlıklı beslenme düzenine sahip olan kişilerin çok sık tercih ettiği ve günlük beslenme listelerine eklediği tavuk haftada birkaç kez tüketilebilir. Olası bir alerjik reaksiyon durumuna karşılık diğer besinler gibi tavuk ciğeri de çok fazla miktarlarda tüketilmemelidir.

Tavuk ciğerinin faydaları ve zararları kullanım miktarları konusunda birbirleri ile bağlantılı durumlardır. Herhangi bir yiyecek ya da içecek normal miktarlardan fazla tüketilirse alerjik durumlar meydana gelebilir. Bu yüzden faydaları ile bilinse de tavuk ciğeri 1 hafta içinde 2 defadan fazla tüketilmemesi gereken besinlerden biridir. Yüksek miktarlarda kolesterol içerdiği için çok fazla tüketilirse kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Bu durumda kalp krizi riskini arttırabilmektedir.

Olası bazı yan etkilerine karşılık hamilelerin, kronik hastaların, alerjik bünyeleri bulunan kişilerin, hamilelerin, emziren annelerin, böbrek hastalarının dikkatli tüketmesi gerektiği tavuk ciğeri böyle durumlarda mutlaka doktora danışılarak tüketilmelidir. Özellikle hamileler tavuk ciğerinin aşırı A vitamini içermesi nedeni ile fetüsün gelişimine olumsuz etki oluşabilme ihtimali bulunduğundan daha dikkatli olmalıdır.

Tavuk ciğeri farkı yöntemler kullanılarak pişirilebilir. Izgara, haşlama, kızartma gibi farklı yöntemlerin her biri ayrı lezzetli ve faydalıdır. Izgara ciğerin en sağlıklı pişirme yöntemi olduğu bilinmektedir. Ciğerin doğru olarak pişirilmesinde en önemli nokta çok fazla pişirmemektir. Aksi takdirde hem lezzetini hem de bazı vitaminlerini ve minerallerini kaybedebilir. Ayrıca tavuk ciğeri ızgara ciğer salatası, sote, dürüm, sebze yemekleri içeriklerinde de yer alabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir